Burun ameliyatı estetik amaçlı yapıldığı gibi sağlık açısından da yapılmaktadır. Estetik amaçlı burun ameliyatı: Burun kemeri düzeltme, burun ucu kaldırma, burun kanatlarını küçültme, burun eğriliğini düzeltme gibi müdahaleler yapılır.

Sağlık amaçlı burun ameliyatı: Travmaya bağlı eğrilikler, kırıklar, nefes almayı zorlaştıran burun içi sorunlar, burun eti aldırma gibi sorunlardan dolayı ameliyat gerekebilir. 

BURUN AMELİYATI ÇEŞİTLERİ

Burun ameliyatı yapılırken başlıca iki teknik kullanılır. Bunlar: Açık rinoplasti, kapalı rinoplasti’ dir. 

Açık Rinoplasti Ameliyatı: Açık burun estetiği, burun kanatlarının birleştiği noktadan küçük bir kesi atılması ile yapılır. Böylece burun yüzeyi kaldırılarak rahat çalışmak mümkün olmaktadır. Bu yöntemin avantajı, hastamızın burnuna her açıdan kolayca ulaşabilecek durumda olmamızdır. Burun yapısını bütün şekilde görmek mümkündür. Açık rinoplasti sonrası burun ucunda, keşiden kaynaklı dikiş atılmaktadır. Zaman içerisinde iz kaybolmaktadır. 

Kapalı Rinoplasti Ameliyatı: Bu yöntemde kesi izi belli olmamaktadır. Kesi izi burun deliklerinin içerisinde kaldığı için görünürde dikiş izi olmamaktadır. Açık rinoplasti ameliyatına nazaran görüş açımız bir nebze kısıtlanmış olsa da sorunsuz şekilde operasyon yapılır. İyileşme süreci nispeten daha kısa sürmektedir. 

Burun estetiğinde anestezi: Genel anestezi uygulanmaktadır. Ancak basit müdahalelerde lokal anestezi de kullanılır. 

Burun estetiği olmadan önce dikkat edilmesi gerekenler:
Ameliyat olmadan önce aspirin, kan sulandırıcı haplar kullanımı en az iki hafta öncesinden bırakılmalıdır.
Sigara, alkol kullanımı en az üç hafta öncesinden kesilmelidir.
Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi burunu birinci dereceden etkileyen rahatsızlıklardan kaçınılmalıdır.
Bitki çayları, yeşil çaylar kanamayı arttırma riskini taşır. Bu nedenle en az bir hafta öncesinden tüketimini bırakmalıdır.
Takı, aksesuar gibi malzemeler ameliyattan önce çıkartılmalıdır.
Kullanılan ilaçlar (var ise) ameliyattan önce mutlaka doktora söylemelidir. 

Ameliyatın süresi:  Burun ameliyatının süresi yapılacak işleme bağlı olmakla birlikte ortalama iki saat ile iki buçuk saat arasında değişmektedir. 

Ameliyat sonrası şişlik ve ödem: Burun estetiği ameliyatında meydana gelen morarma ve şişlik ortalama bir hafta içerisinde belirli bir şekilde azalma gösterir. Ödem ve şişliğin en fazla olduğu zaman ameliyatın ikinci günüdür. 

Burun estetiği sonrası masaj: Burun ameliyatı sonrasında masaj şişliğin azalması, ödemin en aza indirgenmesi açısından önemlidir. Burun üst kısmından kulak yönüne doğru hafif ve nazik şekilde masaj yapılır.