MEME BÜYÜTME NEDİR?

Göğüslerinden memnun olmayan kadınların göğüs boyutlarını, şeklini, hacmini büyütme amacı ile yapılan cerrahi bir işlemdir. Estetik kaygının yanı sıra sağlık açısından da meme ameliyatı olunmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı göğsünün bir kısmını ya da tamamını kaybeden kadınlar da meme ameliyatı olmaktadır. 

Bazı kadınların göğüs boyutlarının birbirinden farklı olması: Bunun belirgin şekilde görüldüğü durumlarda psikolojik sorunlar baş gösterebilir. Çözüm olarak meme operasyonu önerilir. 

Vücut orantısı (kalça, bel, omuz, basen) ile göğüslerin orantısının uyumsuz olması: Vücut yapısı bir bütün olarak göze çarpmaktadır. Göğüslerin olması gerekenden küçük olması durumunda büyütme operasyonu gerekir. 

Kilo alıp vermeye bağlı operasyon gereksinimi: Bazı durumlarda kilo kaybına bağlı olarak göğüs kaslarında gevşeme meydana gelir. Buna bağlı olarak göğüslerde hacim kaybı, sarkma meydana gelir. Kaybolan hacmi tekrar kazandırmak için meme büyütme operasyonu yapılır. 

Sağlık açısından ya da estetik amaçlı yenileme: Sağlık açısından ya da estetik amaçlı yerleştirilen meme implantı (protezi) zaman içerisinde hacmini kaybedebilir. Olması gerekenden küçük ve şekilsiz görünür. Eski boyutlarına kavuşturmak için değiştirmek, yenilemek gerekebilir. 

MEME PROTEZİ VÜCUDUN HANGİ ALANLARINDAN YERLEŞTİRİLİR?

Göğüs (meme) protezleri vücudun farklı noktalarından yerleştirilebilir. Bu alanlardan hangisinin daha uygun olacağına hastamızla birlikte karar veririz. İstenilen şekil, boyut, hacim göz önünde bulundurularak karar verilmesi oldukça önemlidir. Genel olarak dört temel protez giriş noktası bulunur. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:

Koltuk altından açılan kesi: Burada protezin girdirileceği yer, koltuk altından açılan bir kesi ile sağlanır. Meme üstü ve çevresinde herhangi bir kesi izi olmaz. Ameliyat sonrasında o bölgede hafif kızarıklık ve renk değişi olabilir. Ancak bu kısa sürelidir. 

Göğüs (meme) başı çevresinde açılan kesi: Kesi, göğüs (meme) ucunun çevresinde yer alan kahverengi alana atılır. Burada süt kanatlarına yakınlığı ve süt kanallarının kesilme ihtimali olabileceğini hastalarımıza ileterek yapmaktayız. Kesi izi neredeyse belli olmamaktadır. 

Meme Altına Yapılan Kesi: Bu işlemde meme altında yer alan göğüs (meme) oluğuna küçük bir kesi atılır. Böylece kesi izi görünmez. Ayrıca süt bezleri ve süt kanallarına müdahale edilmez.

Göbekte kesiler: Göbek etrafında açılan kesi ile protez yerleştirilir. Göbek (meme) altına yapılan kesi işleminde olduğu gibi bu işlemde de süt kanalları ve süt bezelerine müdahale edilmez. Yine aynı şekilde iyileşme sürecinde hafif kızarıklık ve ten renginde değişiklik olabilir. Kısa süreli olduğu unutulmamalıdır. 

Yukarıda anlattığımız dört yöntemin de kendine özgü artıları ve eksileri bulunmaktadır. Önemli olan hastamıza en uygun yöntemi belirlemek ve uygulamaktır. 

SİLİKON GÖĞÜS (MEME) PROTEZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Silikon meme protezleri kendi içerisinde bazı bölümlere ayrılır. Bu ayrım, silikonun şekline göre, kullanılan içeriğine göre, dış yüzeyine göre isimler alır. Bunları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

Yüzey yapısı bakımından: Düz yüzey protez, pürtüklü yüzey protez olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür. Pürtüklü yüzey protezin etrafında kapsül oluşumu, düz yüzey proteze nazaran daha az denilebilir.

Şekil bakımından: Damla protez, yuvarlak protez olarak isimlendirilen protezlerin bu şekilde adlandırılmasının nedeni şekil olarak benzerlikten dolayıdır. Damla protez; dikey yönden daha uzundur. Göğüs altındaki dolgunluk, üst tarafa nazaran daha fazladır. Şeklen de damlayı andırmaktadır. 

Yuvarlak protez ise; genişlik ve yükseklik aynı ölçüdedir.

İçerik bakımından: Silikon içerikli protezler, serum fizyolojik içerikler olarak adlandırılır. Protezlerin içerisinde yer alan etkin maddelerden adını alırlar. Silikon içerikli protezin içerisinde, jel yer almaktadır. Serum fizyolojik içerikli protezlerin içerisinde ise fizyolojik serum (tuzlu su dolu protez) yer almaktadır.

GÖĞÜS (MEME) BÜYÜTMEDE KULLANILAN PROTEZ NE KADAR DAYANIKLI?

Göğüs (meme) büyütme ameliyatında kullanılan malzemenin dayanıklılığı ömür boyu denebilir. Yaşlanma ve kilo kaybı olduğu takdirde protezlerin şekli, hacmi bozulabilir. Bu gibi durumlarda değişim amaçlı yenilenmesi gerekebilir. 

EMZİRME SÜRECİNDE GÖĞÜS (MEME) BÜYÜTÜLEBİLİR Mİ?

Emziren kadınlar için göğüs (meme) büyütme operasyonu riskli değildir. Süt kanalları ve bezeler silikondan herhangi bir zarar görmemektedir. Emziren kadınlar için seçilen en uygun yöntem baz alınır. Silikondan kaynaklı sütün kalitesinde değişiklik olmaz.