Liposuction ameliyatı, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağları vakum veya şırınga yöntemi kullanarak vücuttan uzaklaştırma işlemidir. Obez kişilerde, doğum sonrası durumlarda, kalıtsal özelliklerden kaynaklı nedenlerde liposuction uygulanır. Ayrıca erkeklerde anormal meme büyümesi sorununda da bu işlem uygulanabilir.
Liposuction ameliyatında amaç zayıflamak değildir. Vücuttan atılamayan inatçı yağların, biriken bölgelerden alınmasıdır. Elbette bu işlem sonucunda kişilerde incelme, fiziki görüntülerinde toparlanma söz konusudur. Ancak tüm vücudun istenilen bedene kadar indirilmesi arzu edilemez.
Daha çok karın bölgesi, basen bölgesi, kol ve bel kısımları, boyun, göbek çevresi yağlanmaya elverişlidir. Kişi genetik olarak da buna yatkın ise vücutta depolanan yağların atılması, eritilmesi zorlaşır. Yağları parçalayarak vücuttan atmanın en etkili yolları arasında da liposuction gelir.
LIPOSUCTION UYGULAMASI
Ameliyattan önce hastamızın vücudunu analiz edip değerlendirmekteyiz. Ardından işlem yapılacak bölgeleri belirleyip alınacak yağ miktarından son görüntünün nasıl olacağına kadar her aşamayı hesaplarız. Ondan sonraki aşama ameliyathanedir.
Hastaya lokal veya genel anestezi uygulanır. Ardından içerisinde etkin maddelerin bulunduğu bir sıvıyı şırınga yardımı ile hastaya enjekte ederiz. Sıvının içerisinde ağrıyı hafifletmeye yarayan madde, damarları küçültüp kanamayı önleyen etkin maddeler yer alır. Bu sayede cilt sertleşir ve uyuşur.
Ardından işlem yapılacak bölgeye yakın bir alana küçük bir kesi atılır. İşlem vakum makinesi ile yapılacağı için bu makineye bağlı kanül kesinin içerisine yerleştirilir. İçerideki boruya benzer alet ileri geri hareket ettirilerek yağların parçalanması, deriden uzaklaştırılması amaçlanır. İçerideki kan ve sıvı da vakum ile boşaltılır. Belirlenen seviyeye gelen yağ alımından sonra aletler çıkarılır.
Bir süre kesi yapılan yer kapatılmadan beklenir. Bunun sebebi, içeride kalan sıvının akmasını sağlamaktır. Bu sayede ödem de engellenmiş olunur.
Yeterli süre beklendikten sonra kesi yerine dikiş atılır. Üzeri dikkatli bir şekilde bantlanır.
İyileşme süreci, kişiden kişiye ve uygulamaya göre farklılık gösterir. Ortalama bir operasyondan sonra birkaç gün içerisinde normale dönülmesi beklenir. Bazı uyarılar ve dikkat edilmesi gereken noktalar dışında, hasta yavaş yavaş hareket edilebilir, kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilir duruma gelir. Tam anlamıyla spor, aktivite yapmak için ortalama dört ile beş hafta geçmesi gerekir.